Analyse podcasts: promotie is cruciaal voor resultaat

Analyse podcasts: promotie is cruciaal voor resultaat

Sinds enkele jaren is Prosu Media Producties voor verschillende partners in agri & cleaning de preferred supplier als het om podcasts gaat. Uit een uitgebreide analyse blijkt dat promotie dé sleutel tot succes is voor een geslaagde podcast. 

Podcasts zijn populairder dan ooit. Over ieder onderwerp is inmiddels wel een podcast te vinden. Ook zakelijk hebben podcasts een vlucht genomen, maar het is vaak lastig om content op de juiste manier in podcast-vorm aan te bieden. Podcast-expert Ruben Lijzenga helpt onze partners dagelijks het juiste pad te bewandelen en geeft enkele tips om nog meer luisteraars voor je podcast te trekken. 

Starten met podcasts

Volgens hem is het belangrijk om origineel te zijn en de niche te vinden waar de doelgroep op zit te wachten. “Dat zijn vaak de niet alledaagse zaken op het bedrijf waar de ondernemer zich mee bezighoudt. In mijn optiek dient iedere zakelijke podcast twee doelen: lering en vermaak. Oftewel het moet nieuwe informatie bieden, passen bij de bedrijfscultuur en leuk of plezierig zijn om naar te luisteren. Randvoorwaarden als lengte, het gekozen online platform zijn van secundair belang. Als een podcast interessant is, blijft de luisteraar hangen.”  

Dat blijkt ook uit de data van bijvoorbeeld onze eigen PluimveePodcast. Ruim 85 procent van de luisteraars luistert de podcast helemaal af. Uit het totaal aantal luisteraars kunnen we vaststellen dat het onderwerp van belang is voor het aantal luisteraars. Het is een bekend gegeven dat de luisteraar niet zomaar een podcast aanklikt, maar alleen bij een bepaalde mate van interesse. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Promoot podcasts door middel van bereik in juiste doelgroep

Wat verder opvallend is binnen de agrarische luisteraars is dat mobiel maar nét aan het populairste device is om een podcast op te luisteren. Ruim de helft (53 procent) beluistert een podcast via de smartphone, gevolg door de desktop met 41 procent en de tablet (5 procent). Wat nog interessanter is om te weten, is om te zien waar dit verkeer vandaan komt. Dan blijkt dat bijna de helft van het aantal luisteraars afkomstig is van direct marketing middels e-mail (44 procent). Op de tweede plaats komt Facebook met in totaal 31 procent.  

Hier is belangrijk te vermelden dat de meeste bezoekers via Facebook afkomstig zijn van targeting middels de Facebook pixel of het kiezen van de juiste doelgroep. Het toont maar weer eens aan dat het niet alleen om de content draait. Maar dat het kiezen van de juiste mediamix in de promotie minstens zo belangrijk is voor het eindresultaat. 

De boer is oud?!

Misschien nog een leuk feitje om mee af te sluiten. De gemiddelde agrariër die een podcast luistert is ouder dan de gemiddelde podcastluisteraar in Nederland. Maar liefst een op de zes luisterende boeren is de leeftijd van 45 gepasseerd. Dit is ouder dan we gemiddeld in Nederland zien, de gemiddelde podcastluisteraar is namelijk onder de 35. Belangrijk om te weten voor de juiste tone of voice. 

Zelf podcasts inzetten?

Meer weten over de mogelijkheden die podcasts bieden of de promotie daaromheen? Neem contact op met een van onze accountmanagers of met podcast-expert Ruben Lijzenga.