De chaos van alle content marketingtermen
Wat is content marketing en welke vormen van content marketing zijn er?
Tegenwoordig lijkt het wel een wereldwijde wedstrijd om extra content marketingtermen te verzinnen. Verschillende grote marketingbureaus zweren bij enkele marketingtermen en zetten daar hun gehele marketingplan op in. Wat zijn nu de letterlijke vertalingen van deze content marketingtermen en wat houden deze termen werkelijk in? Wij van Prosu Media Producties deden een korte Google tour om alles voor je op een rij te zetten.
Leestijd: 7 minuten
Blog door: Nick Hoekman & Eline Kortes
Content marketing
De belangrijkste definitie en de trend voor 2018: “Content marketing is een strategische marktbenadering gefocust op het creëren en distribueren van waardevolle, relevante en consistente content, met als doel om een duidelijk gedefinieerd publiek aan te trekken en te behouden met als uiteindelijke doel deze om te zetten tot winstgevend klantgedrag” aldus de Content marketing Institute.
Jip en Janneke taal: schrijf interessante artikelen voor je eigen doelgroep en specificeer je artikel en boodschap zo goed mogelijk. Als lezers jouw artikel interessant vinden is een groot doel al bereikt! Is hij dankzij jouw artikel overtuigd van de kwaliteit van jullie diensten en/of producten en schaft hij deze aan, dan mag jij een vinkje zetten achter content marketing √. Hij of zij is nu namelijk een klant geworden dankzij content marketing!
Native advertising
Een betekenis die wij via Google hebben gevonden: Het laten aansluiten van advertenties op het platform waarop ze getoond worden, zodat ondanks het zien van een advertentie de bezoekservaring niet veranderd aldus Emerce. Hieronder vallen onder andere de termen advertorial, sponsored content en branded content. Advertorials kunnen op basis van content geschreven worden.
Deze vorm wordt veel binnen de mediabranche ingezet en levert een extra voordeel op voor adverteerder en lezer. Je verhaal of content op een externe mediawebsite kan hierdoor geloofwaardiger en betrouwbaarder overkomen.Wij bij Prosu Media Producties zien dat de advertorials het beste scoren als het artikel geschreven is op basis van interessante onderwerpen voor de lezer i.p.v. reclame voor een product.
Jip en Janneke taal: native marketing maakt gewoon gebruik van contentmarketing-technieken. Het is een manier om je content bij de doelgroep te krijgen zonder dat men direct doorheeft dat het betaalde content is. Je schrijft een artikel en verspreidt dit vaak op andere platformen met als doel om niet gezien te worden als reclame, maar wel van toegevoegde waarde te zijn voor de lezer.
Storytelling
“Storytelling is een belangrijke tool voor content marketing”, aldus de website dekrachtvancontent.nl. Storytelling is het vertellen van een verhaal waar je doelgroep op zit te wachten.
Bij storytelling draait het erom dat een artikel een logisch verhaal heeft van waarom, hoe en wat. Bij storytelling is het erg belangrijk om eerlijk te zijn en de waarheid te vertellen. De kracht van storytelling zit op het aanspreken van emoties. Een verhaal met emoties zou mensen verbinden en daarmee ontstaat er een relatie tussen jou en de klant. Echter gaat de wereldwijde wedstrijd ‘het verzinnen van marketingtermen’ door, want ook de term emotiontelling valt dan alweer. Te veel emotie tijdens de storytelling en we zitten alweer in emotiontelling!
Ook bij Prosu Media Producties zien wij vaak advertorials voorbij komen die inspelen op storytelling. Een goed voorbeeld van storytelling is het verhaal van Timac Agro op melkveebedrijf.nl.
Jip en Janneke taal: ook storytelling is gewoon een vorm van contentmarketing. Vaak persoonlijke verhalen die inspelen op emoties en het doel hebben om een band te creëren met de lezer.
Inbound marketing
Inbound marketing is een marketingfilosofie, die de afgelopen jaren een hoge vlucht heeft genomen. Deze vorm richt zich op gevonden worden door potentiële klanten zonder deze actief te benaderen met traditionele marketinginstrumenten als advertenties, direct mailing en cold calling.
Content marketing is een vorm van inbound marketing, beide termen worden veelal door elkaar heen gebruikt. Inbound marketing wordt veel gebruikt om in te haken op het aankoopproces van de klant. Bij inbound marketing worden klanten aangetrokken door waardevolle informatie aan te bieden, dit kan content of een verhaal zijn. Whitepapers, blogs, video’s en apps zijn ook manieren voor het inzetten van inbound marketing.
Jip en janneke taal: Content marketing en inbound marketing hebben elkaar nodig om te bestaan. Inbound marketing is een combinatie van tactieken om gevonden te worden door de lezer, zonder dat deze het gevoel krijgt actief naar jouw artikel gestuurd te zijn. Uiteindelijk is het ultieme doel om vanuit de ontwikkelde content leads te genereren en nieuwe klanten te krijgen.
Videomarketing
Met een video kun je een verhaal vertellen of content delen. Door de emotie van het bewegende beeld en audio wordt een boodschap overgebracht naar een bepaalde doelgroep. Jouw content en foto’s kan je nu ook delen via een video. Als we het hebben over het delen van emoties kun je dit ook zien als een vorm van storytelling of emotiontelling.
Voordelen van videomarketing zijn dat je met video’s bezoekers langer op je website houdt, wat positief is voor je bedrijf. Tevens wordt je beter gevonden op internet en scoren je artikelen hierdoor beter, helemaal wanneer videomarketing wordt gecombineerd met een blog of advertorial. Ook zijn lastige onderwerpen via video beter, begrijpelijker, makkelijker en interactiever uit te leggen.
Op onze nieuwssites zien wij vaak een dergelijke combinatie van video en tekst. Hieronder staan enkele voorbeelden vermeld:
Voorbeeld Varkensbedrijf.nl – Videomarketing in combinatie met storytelling/influencer marketing
Voorbeeld Melkveebedrijf.nl – Fotoreportage met videomarketing influencer marketing
Jip en Janneke taal: Videomarketing kan worden ingezet als onderdeel van content marketing. De video brengt met beeld en geluid je boodschap (content) over op je doelgroep. Een sterke manier van marketing die de komende jaren naar verwachting alleen maar blijft groeien.
Zoekmachinemarketing
Zoekmachinemarketing is geheel gefocust op hoe jouw informatie/content vindbaar is via Google en de termen die men intoetst. Een strategie die steeds moeilijker lijkt te worden aangezien zoekers op het internet steeds meer vragen of de problemen intypen i.p.v. zoekwoorden. Daarnaast rankt Google niet alleen meer op SEO. Het inkopen van campagnes bij Google valt ook onder zoekmachinemarketing (SEA), maar vinden ze zelfs bij Emerce dat deze ook past onder de term native advertising.
Belangrijk uitgangspunt bij de vindbaarheid op Google is dan ook om je website door de ogen van de bezoeker te bekijken. Als je antwoord geeft op de mogelijke vragen die een klant kan hebben en de navigatie en gebruiksvriendelijkheid op de website goed is zou je al veel eerder goed op SEO moet kunnen scoren.
Hieronder staan enkele voorbeelden vermeld die wij tegen zijn gekomen op onze nieuwssites. Deze artikelen spelen direct in op de vraag van een zoeker op het internet.
TOP voorbeeld melkveebedrijf.nl “vrijstelling fosfaatreductie: waar beoordeelt de lichte toets op?” Dat is de titel van het artikel. Een korte titel die veel zoekers zullen intypen bij een zoekmachine.
Jip en Janneke taal: Zoekmachinemarketing is een middel om je content bij de juiste doelgroep te krijgen die zelf op zoek zijn naar meer informatie. Zoekmachine marketing kan dus een onderdeel zijn van native marketing. Tevens kan videomarketing een tool zijn om goed te scoren op zoekmachinemarketing.
Social media marketing
Het grote verschil tussen zoekmachinemarketing en social media marketing is de plek waar de content gepost wordt. Is dit de website of e-mail dan is het content marketing. Echter wanneer deze alleen op social media gedeeld wordt is het social media marketing.
Jip en Janneke taal: Social media marketing is dus een middel om je content bij de juiste doelgroep te krijgen. Social media marketing kan een onderdeel zijn van native marketing. Via social media breng jij namelijk de boodschap over op de doelgroep. Als het onderdeel is van native marketing dan moet zoals eerder aangegeven het voor de klant niet aanvoelen als dwingende reclame. Daarnaast heb je bij influencer marketing en storytelling grotere kans dat je geposte items beter gedeeld worden.
Influencer marketing
Met influencer marketing beïnvloedt een influencer door de inzet van emotie, mening en gedrag jouw doelgroep. Dit gebeurd vaak via blogs, video’s of gebruikservaringen. Influencer marketing is een geaccepteerde manier om content te verspreiden. Echter aan verandering onderhevig en op diverse kanalen zoals social media en website inzetbaar.
Vaak gaat het bij influencers om bekende personen die een grote fanbase hebben en hierdoor ook een groot bereik. Een influencer kan echter ook vrij onbekend zijn, maar een hele specifieke (kleine) groep aanspreken. Bij de inzet van een influencer zet je daarom ook vaak in op een specifiek lezersprofiel. Dit is iets wat deze vorm van marketing wat uitdagender maakt voor een marketeer. Vind je echter de juiste influencer dan heb je goud in handen, want deze persoon wordt door jouw doelgroep vertrouwt en hier neemt men graag iets van aan!
Voorbeeld op AkkerbouwActueel – dit artikel is naast storytelling ook een voorbeeld van influencer marketing. (Lees hier ook de referentie van de klant)
Jip en Janneke taal: Influencer marketing maakt gebruik van een influencer en brengt samen met hem of haar (content) een relevante boodschap over op je doelgroep. Hierdoor kan het ook weer geplaatst worden onder het kopje content marketing.
Engaging marketing
“Wat engaging content van gewone content en content marketing onderscheid, is de emotie. “Engaging content moet gevoelens losmaken en relatiebestendig zijn.” Dat betekent dat de content persoonlijk moet zijn. Je moet een relatie aangaan met je doelgroep.” aldus Frankwatching.
Bij engaging marketing is het belangrijk dat de doelgroep zicht betrokken voelt bij jouw gepubliceerde content. Het gaat vaak om het bereiken van fans van een bepaald merk. Deze fans worden dan op een manier bereikt wat reactie opwekt en daarom ook betrokkenheid. Denk hierbij aan vragen als wat is jouw mening?, maar ook aan likes op social media zoals like als je het ermee eens bent. Omdat de fans een mening mogen geven, gaan ze zich actief betrokken voelen bij jouw merk.
Een goed voorbeeld van engaging marketing is een Facebook post geweest op Melkveebedrijf.nl, bekijk hier de Facebook post.
Jip en Janneke taal: Engaging marketing is jouw fans aanzetten tot actie/reactie, wat zorgt voor betrokkenheid van de fans met jouw merk of product.
Moment marketing
Een hele bijzondere die wij tegen kwamen in onze zoektocht was “Moment Marketing”. Het gekke is dat de genoemde definitie niet heel erg afwijkt van content marketing “Op het juiste moment aanwezig zijn mét verrassende en relevante content”.
Waar het nu eigenlijk allemaal om draait!
Tijdens onze zoektocht zijn diverse termen door elkaar heen gebruikt of lijken diverse termen op de één of andere manier met elkaar te maken te hebben. In de chaos van alle marketing termen komt een aantal punten met elkaar overeen die op de belangrijkste vraag antwoord geven “Hoe zorg je dat je toch relevant bent in iedere stap van de Customer Journey?”.
Uiteindelijk draait het geheel om het aanbieden van relevante content bij de juiste doelgroep op het juiste moment, zonder dat je reclame als onprettig of dwingend wordt ervaren.
Dat is de eerste stap waar bij elke campagne over nagedacht dient te worden. Het gaat erom hoe je moet communiceren met je klanten en prospects zonder dwingend over te komen. In plaats van te vertellen hoe goed jouw product of dienst is, moet je vertellen waarom de lezers het product zouden moeten aanschaffen, wat is de meerwaarde voor hen? De verschillende marketingtermen zijn slechts middelen om dit doel te bereiken. Bepaal je boodschap, hoe je deze “inpakt” en welke kanalen je hiervoor inzet laten we geheel aan je zelf.
Kanttekening bij de gehele marketingstrategie is wel: content marketing werkt alleen goed als er vertrouwen is, autoriteit en authenticiteit is vanuit de naam/website.
Oplossingen
Binnen onze mediakanalen kan je op diverse manieren jouw prospect of klant bereiken door de inzet van vele vormen van content marketing. Met onze gewaardeerde nieuwssites worden wij gezien als betrouwbare kennisbronnen, waardoor de inzet van een content marketing campagne perfect is. Daarnaast hebben wij met onze vakpartnerpagina’s een sterke basis om uw content neer te zetten.
Is er hulp nodig dan kunnen wij je ondersteunen in het opzetten van de content. Benieuwd hoe? Neem dan gerust contact op met onze accountmanagers of laat je gegevens achter in ons webformulier.