Het gebruik van Google Search Console: De voordelen voor jouw bedrijf

Een van de meest waardevolle hulpmiddelen die bedrijven kunnen gebruiken om hun online prestaties te verbeteren is Google Search Console. Met Google Search Console krijg je inzicht in de prestaties van jouw website in de zoekresultaten van Google waardoor je jouw website kan analyseren en optimaliseren.  

Websiteprestaties analyseren

Een van de belangrijkste voordelen van Google Search Console is de mogelijkheid om gedetailleerde prestatiegegevens van jouw website krijgen. Je ziet de zoekwoorden die bezoekers gebruiken om jouw website te vinden, het aantal kliks, de vertoningen in de zoekresultaten, de click-throughrate (CTR) en de gemiddelde positie in de zoekresultaten. Deze inzichten helpen je te begrijpen hoe jouw website presteert en welke zoekwoorden het meest effectief zijn in het aantrekken van verkeer. Met deze informatie kun je jouw website en SEO verbeteren om hogere resultaten te halen.  

 

In de bovenstaande afbeelding zijn zoekwoorden te zien van Melkveebedrijf. In het oranje is de gemiddelde Google-positie te zien van de verschillende zoekwoorden. Hier zie je bijvoorbeeld dat het woord Melkrobot een gemiddelde positie van 4.4 heeft. Hierdoor is het een zoekwoord wat op de eerste pagina van Google resultaten zal verschijnen. Stel dat jij als producent van melkrobots een product onder de aandacht wil brengen bij melkveehouders. Dan zou je een artikel op Melkveebedrijf kunnen laten plaatsen en wanneer iemand zoekt op “melkrobot” komt dit artikel gelijk omhoog in Google, waardoor jouw product sneller en meer onder de aandacht komt. 

Indexeringsstatus

Google Search Console biedt ook informatie over de indexering van jouw website. Je kunt zien hoeveel pagina’s van jouw website zijn geïndexeerd door Google en of er problemen zijn met de indexering. Je kunt een indexering vergelijken met een bibliotheek. Alle boeken van een bibliotheek zijn geïndexeerd. Bij deze indexering wordt belangrijke informatie over de boeken, zoals het genre en het jaartal, vastgelegd. Bij het indexeren van een website gaat het niet over de boeken, maar over de verschillende webpagina’s. Als Google de informatie heeft geïndexeerd dan weet de zoekmachine waar de webpagina’s over gaan. Als bepaalde pagina’s niet worden geïndexeerd, kan dit wijzen op technische problemen of andere obstakels die de zichtbaarheid van jouw website belemmeren. Door deze problemen op te sporen en op te lossen, kun je ervoor zorgen dat jouw website volledig wordt geïndexeerd en beter scoort in de zoekresultaten. 

Problemen oplossen

Google Search Console identificeert ook mogelijke problemen op jouw website die van invloed kunnen zijn op de gebruikerservaring of de vindbaarheid in zoekmachines. Het kan bijvoorbeeld aangeven of er pagina’s zijn met ontbrekende metabeschrijvingen, dubbele inhoud, gebroken links of problemen met mobiele bruikbaarheid. Door deze problemen op te lossen, kun je de gebruikerservaring verbeteren en ervoor zorgen dat jouw website optimaal presteert in de zoekresultaten 

Laat Google jouw website beter begrijpen

Met Google Search Console kun je eenvoudig sitemaps indienen om Google te helpen jouw website beter te begrijpen. Sitemaps zijn bestanden die informatie bevatten over de structuur van jouw website en alle pagina’s die je wilt laten indexeren. Door een sitemap in te dienen, kun je ervoor zorgen dat alle relevante pagina’s van jouw website worden geïndexeerd en zichtbaar zijn in de zoekresultaten. 

Fouten opsporen met Google Search Console

Bovendien geeft Google Search Console inzicht in eventuele crawlfouten die Google heeft geïdentificeerd bij het indexeren van jouw website. Deze fouten kunnen variëren van niet-bestaande pagina’s tot serverfouten. Door deze fouten op te sporen en op te lossen, kun je de algehele crawlbaarheid en indexeerbaarheid van jouw website verbeteren, waardoor jouw kansen op hogere posities in de zoekresultaten toenemen. 

Al met al is Google Search Console een handig instrument dat bedrijven in staat stelt om data-gedreven beslissingen te nemen en hun online aanwezigheid te versterken.  

Jouw product hoger in de zoekresultaten van Google? Prosu Media Producties kan hierbij helpen! Neem contact op met een van onze media-adviseurs voor de mogelijkheden.