agrarische marketing

Hoe gaat u als agrimarketeer het beste om met de coronacrisis?

Dat het coronavirus een enorme impact heeft op de Nederlandse samenleving is de afgelopen periode wel duidelijk geworden. Natuurlijk staat de gezondheid van iedereen op plek één, maar hoe zorgt u ervoor dat ook uw bedrijf blijft doordraaien en uw doelstellingen worden behaald? In dit artikel hopen wij u meer te kunnen vertellen over de impact van het coronavirus op uw marketing.

Marketingstrategie in beeld houden

Een marketingstrategie leg je vast voor een langere termijn. Ondanks dat het coronavirus een flinke impact heeft op uw strategie, moet u die niet uit het oog verliezen. Immers, als de crisis is afgelopen wilt u toch dat uw bedrijfs- en marketingactiviteiten zo snel mogelijk weer op de rit zijn? Houdt uw strategie dus goed in beeld en probeer op een haalbare manier te handelen.

Marketingcampagnes uitstellen of juist niet?

Waar een strategie geldt voor een langere periode zijn campagnes vaak opgezet voor een korte periode. Deze campagnes zijn natuurlijk onderliggend aan uw strategie en hebben daarom een belangrijke waarde. Echter, er zullen veel bedrijven zijn die als eerste gaan snijden in de marketing, en waarom?

Het Nederlands Instituut voor Marketing (NIMA) geeft hier in een artikel een goed antwoord op. Het NIMA heeft 17 maart een onderzoek gepubliceerd, dat is afgenomen onder tweehonderd marketeers. Volgens het NIMA worden de kosten van marketing bij een kwart van de bedrijven gereduceerd. Echter houdt men hierbij geen rekening met de consequenties.

Zoals eerder besproken, is dit wel een gevaarlijke stap die bedrijven zetten. Nu snijden in de marketing betekent waarschijnlijk wat lucht op de balans, maar over een jaar zullen de gevolgen groter zijn. De strategie wordt namelijk door velen uit het oog verloren, waardoor er nu iets bespaard gaat worden, maar over een jaar betaalt men de rekening. Bedrijven die op marketing blijven inzetten, maar dit wellicht creatiever of meer online doen, zullen hier de vruchten van plukken.

Online adverteren en innovatieve campagnes werken

NIMA noemt de schok ‘nog vers’ en de consequenties ‘nog nauwelijks te overzien’. Toch komen uit het onderzoek ook lichtpunten naar voren. ‘Bijvoorbeeld als een kans voor innovatie, nieuwe input voor product- en marktontwikkeling en de stap naar alleen online adverteren.’

Agrariërs blijven actief informatie vergaren

Laten we dit ook eens in perspectief zetten richting onze doelgroep, de agrariërs. Net als ons kent u de agrariërs (uw doelgroep) ook erg goed. Verwacht u nu daadwerkelijk dat deze doelgroep binnen gaat zitten terwijl het land en vee om aandacht schreeuwen? Precies! Ondanks al het moddergooien van de afgelopen tijd is de agrariër nu meer dan ooit nodig voor de samenleving. Supermarkten, die door beperkte levering leeg raken, zullen immers aangevuld moeten worden door de oogst en productie van de agrariërs. Deze doelgroep moet dus bevoorraad blijven van producten en kennis en ook altijd interessant blijven voor uw campagnes!

Online verkeer agrariërs blijft op peil

U zult wellicht denken dat is inderdaad makkelijk gezegd, dat zal ik ook zeggen in jullie positie. Dat snap ik en die opmerking is begrijpelijk! Echter, kan ik met feiten aantonen dat onze paginaweergaven niet teruglopen en het bezoek op onze nieuwssites net zo hoog ligt als in de andere maanden. Daarnaast zijn er feiten beschikbaar over onderzoeken uit China, daar waar de crisis zijn top heeft gehad.

Marketeers in China liggen qua verloop van de crisis enkele weken voor op ons. Dentsu Aegis heeft onderzoek gedaan onder Chinese marketeers en daaruit komen elke interessante feiten naar boven. Het onderzoek toont onder andere aan dan ruim driekwart van de marketeers alweer bezig is met het maken en uitvoeren van herstelplannen. Er wordt veel geschoven met budgeten en vooral geïnvesteerd in e-commerce, social media marketing, influencers en andere online platformen.

Een mooie quote uit dit rapport is dat u voorbereid moet zijn op ‘een heropleving van de vraag naar producten en kennis zodra de crisis op zijn einde loopt’. ‘Herken loyale klanten en bedankt en beloon ze daar ook voor’.

Inspelen op corona

Er zijn natuurlijk altijd bedrijven die ook (ludiek) willen inspelen op dagelijkse gebeurtenissen als het coronavirus. Ons advies hierin is: wees alstublieft voorzichtig met dit soort campagnes! Het gaat om een serieuze pandemie die levens kost, moet u hier dan wel op in willen spelen met iets ludieks?

Hoe kunt u als marketeer wel ludiek inspelen op Corona?

Natuurlijk zijn er wel andere manieren om in te spelen op de recente gebeurtenissen. Denk aan acties, die zowel door u als de agrariër ondersteund kunnen worden om de hulpbehoevende doelgroep te helpen. Laten we als voorbeeld een kaasmakerij pakken. Vaak zijn melkveehouders al jaren trouw in de samenwerking met zijn of haar kaasmakerij en is de band goed. Hoe prachtig zal het zijn als u die goede band kan gebruiken om bijvoorbeeld de hulpbehoevende, die niet uit huis mogen, te verrassen met een prachtig stuk kaas van Leerdammer, Edammer of van de plaatselijke kaasboerderij?

Nu zie ik u denken ‘Waarom zou ik dat doen, dit kost mij toch alleen maar geld?’ Persoonlijk denk ik van niet! Wie lust er nu geen kaas? Bijna iedereen eet het nu en zal het na de crisis ook blijven eten. Kiest men dan voor het goedkoopste stukje kaas of zal men kiezen voor een lekker stukje kaas met een prachtig verhaal erachter? De hardwerkende boeren en de fabrieken achter dit stuk kaas hebben de tijd genomen en zijn zo attent geweest om ook in zware tijden bij hen een lekker stuk kaas te bezorgen. Als u het mij vraagt is deze keuze voor velen snel gemaakt en gaat u of uw klant hiervan profiteren in de komende jaren!

Wat kunt u het beste doen als marketeer?

Helaas is deze vraag niet altijd even eenvoudig te beantwoorden. Daarom hebben we hieronder een opsomming gemaakt voor marketeers, die werken in de agrarische sector:

  • Denk niet alleen aan vandaag. Houdt uw strategie in beeld en handel hier ook naar. Wellicht lijkt het stopzetten van campagnes nu de beste weg, maar is dit ook daadwerkelijk zo? Denk hier eens goed over na en maak het intern bespreekbaar. Immers, u wilt volgend jaar niet verantwoordelijk wordt gehouden voor de dalende marketingcijfers. Nu bespreekbaar maken en de gevolgen weergeven, geeft u ook iets om op terug te vallen, mocht er gekozen worden voor het volledig stopzetten van campagnes.
  • Probeer eens anders naar de markt te kijken en verken nieuwe marketingkansen. Stel bijvoorbeeld dat uw adviseur niet meer naar de klant toe mag gaan, wat kan dan een oplossing zijn? Een oplossing is bijvoorbeeld dat u een online leadgeneratie traject start. Laat adviseurs zich samenvoegen met een callcenterteam en begeleid elkaar in het traject. Ook telefonisch kan immers advies worden gegeven.
  • En wat denkt u van een podcast? Agrariërs en mensen die werken in de agrarische sector zitten misschien meer thuis, maar willen nog steeds informatie vergaren. Als de adviseurs niet naar de agrariërs kunnen gaan, dan moet hier een andere oplossing voor komen. Een mooie oplossing is een podcast. Op deze manier kan men zonder fysiek contact worden bijgepraat door adviseurs over de laatste ontwikkelingen. Wilt u meer weten over een podcast? Klik hier en lees ons recente artikel: Kennis delen lastig? Niet met podcasts!
  • Denk niet altijd te moeilijk. Heb jij een budget gekregen en wordt die ingekort, kijk dan naar haalbare oplossingen. Online adverteren op nieuwssites, in nieuwsbrieven en op social media zijn relatief goedkope oplossingen voor het creëren van bereik. Maakt u bij ons gebruik van een social media campagne op basis van onze pixel dan kunt u voor 40 cent per klik al klaar zijn.
  • En wat dacht u van interessante artikelen, die al geschreven zijn voor de crisis? Ook deze kunnen met een kleine herschrijving weer worden genomen in gedrukte vakbladen. Juist in deze tijd wordt gedrukte informatie wat niet over corona gaat erg gewaardeerd. Agrariërs willen naast het dagelijkse nieuws ook graag op de hoogte blijven van agrarische verhalen uit de praktijk en willen zich richten op de toekomst van het bedrijf. Journalisten zoeken naar goede verhalen, die goede verhalen die zijn bij de bedrijven te vinden. Bedrijven kunnen daar optimaal van profiteren.
  • Maak gebruik van de medewerkers die thuis zitten. Adviseurs en verkopers die niet op pad kunnen vanwege het virus bezitten wel vaak veel kennis. Waarom laat u ze dan geen artikel of blog schrijven? Ze worden immers nog steeds betaald toch? Tevens profiteren zijn er over een jaar ook nog steeds van! Misschien dit punt omdraaien met het punt hierboven?

Wilt u meer weten over hoe wij u kunnen helpen bij het optimaal inzetten van uw (ingekorte) marketingbudget? Vul onderstaand formulier in op klik hier en ga naar onze contactpagina.

Heeft u vragen? Vul onderstaand formulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op: