Hoe meet je de betrokkenheid van website bezoekers in Google Analytics 4?
Bij online marketing draait het allemaal om het aantrekken van bezoekers naar de website en zorgen dat de bezoekers betrokken blijven. Door de betrokkenheid op je website te meten kom je erachter hoe bezoekers zich op de website zich gedragen en waar mogelijk verbeteringen kunnen worden aangebracht. En het is nu nog makkelijker om dit te meten door de veranderingen in Google Analytics 4.
Universal Analytics versus Google Analytics 4
In Universal Analytics (de voorganger van Google Analytics 4) werd er vooral ingezet op het statistieken zoals gemiddelde tijd op de pagina en bouncepercentage (het percentage bezoekers dat maar één pagina bekijkt en weer vertrekt) om te kijken of je goede content op je website had geplaatst. In Google Analytics 4 is het nog makkelijker om te kijken of je goede content hebt geplaatst door te kijken naar betrokkenheid.
De betrokkenheid beschrijft hoe betrokken jouw doelgroep is bij jouw content. Als iemand langer dan tien seconden op je website blijft, minimaal twee pagina’s bezoekt óf minimaal één conversiegebeurtenis voltooid, dan wordt deze bestempeld als betrokken. Als je bijvoorbeeld een betrokkenheidspercentage hebt van 40% dan betekent dit dat 60% van je bezoekers binnen tien seconden weg is en geen waardevolle actie op je website heeft uitgevoerd.
Het is in Google Analytics 4 te vinden in het tabblad “Rapporten” en door vervolgens te kijken naar het overzicht van “Betrokkenheid”.
Om de betrokkenheid te meten maken wij gebruik van twee statistieken. De gemiddelde betrokkenheidsduur (hoe lang is iemand betrokken) en betrokkenheidspercentage (hoeveel % van de bezoekers is betrokken). Het betrokkenheidspercentage wordt niet standaard toegevoegd als statistiek aan een bepaalde pagina, maar is een waardevolle statistiek om te gebruiken om content en kanalen te evalueren.
Praktijkvoorbeeld De Loonwerker
Bij het uitvoeren van een campagne bij een van onze titels wordt er standaard een campagnerapportage gedeeld met de klant. Bij de nieuwste overzichten wordt ook het betrokkenheidspercentage toegevoegd. Hieronder een voorbeeld van de resultaten van een artikel uit de Loonwerker over een Utrechtse loonwerker die duizenden kuubs weg zet met nieuwe Duport-mestcombinatie.
In dit voorbeeld is te zien dat er een piek in het aantal weergaven was op 21 maart (de dag van publicatie). Het artikel heeft vervolgens in de afgelopen periode bijna 2.200 weergaven gehad door meer dan 1.900 gebruikers. De gemiddelde betrokkenheidsduur voor dit artikel is 1 minuut en 1 seconden. Daarnaast is meer dan 50% dan de gebruikers betrokken geweest bij het artikel. Dat betekent dus dat zij of meer dan tien seconden op de pagina zijn gebleven of een belangrijke actie op deze pagina hebben verricht.
Daarnaast vinden wij het ook belangrijk om een stap verder te kijken door de verschillende kanalen toe te voegen aan het overzicht. Onderstaand zie je bijvoorbeeld dat de hoogste betrokkenheidspercentages afkomstig zijn van email, referral en organic search.
Het is belangrijk om bij e-mail in de gaten te houden of daar het betrokkenheidspercentage hoog is, anders kan het betekenen dat je niet de juiste content in je nieuwsbrief hebt geplaatst of dat het niet naar de juiste doelgroep wordt gestuurd. Door goed in te zetten op data weten wij dat de inhoud goed aansluit bij de ontvangers van onze nieuwsbrieven. Dit is ook terug te zien aan de openings- en doorklikpercentages van de nieuwsbrieven.
Het einddoel
Betrokkenheid is een waardevolle statistiek, maar nog belangrijk is om te meten wat de conversie is. Het meten van conversie is daarom ook een waardevolle manier om de betrokkenheid op je website te meten. Een conversie is de gewenste actie die de bezoeker op de website moet ondernemen; zoals het invullen van een formulier, het aanvragen van een offerte of het maken van een aankoop. Als een conversieratio hoog is, kan dit erop wijzen dat je website relevant is voor de doelgroep en de betrokkenheid van de doelgroep hoog is.
Het meten van betrokkenheid op de website is belangrijk omdat het inzicht geeft in hoe bezoekers zich gedragen en waar mogelijk verbeteringen kunnen worden aangebracht om de betrokkenheid te verhogen. Dit zal leiden tot een hogere conversie en meer terugkerende bezoekers. Bij het artikel over de Utrechtse loonwerker waren de conversies bijvoorbeeld: doorklikken op een link, een ander artikel of het aanvragen van een abonnement. Alle conversies die je wilt meten, moeten worden toegevoegd aan je Analytics account.
Klaar voor een betrokken actie?
Een hoge betrokkenheid krijg je door relevante content aan de juiste doelgroep aan te bieden en op de juiste kanalen te tonen. Bijvoorbeeld door te adverteren of een bericht te plaatsen op een sectorspecifieke titel zal een hogere betrokkenheid hebben dan een artikel op een generieke site waar heel veel verschillende sectoren door elkaar worden beschreven. Benieuwd hoe je met jouw campagnes kunt inzetten op betrokkenheid of wil je gaan voor een campagne onder een doelgroep met hoge betrokkenheid? Onze media-adviseurs denken graag met met je mee!