Meten is weten

Meten is weten? Handige tips en tricks voor print uitgaves

Één van de grote argumenten die gebruikt wordt is “conversie en respons van een vakblad is niet te meten”. Dit is grotendeels waar. Echter zijn er manieren om te achterhalen hoe uw advertentie/advertorial in een print uitgave hebben gescoord. Uit onderzoek van ons zusterbedrijf Prosu Databased Marketing blijkt ook dat lezer van brochure, bijsluiter, advertentie regelmatig een website bezoeken voor meer informatie. Vermeld dan ook altijd uw website in uw advertentie.

  1. Maak een aparte URL met een redirect naar de juiste pagina en zet deze in de advertentie. Bezoekers die via deze URL binnenkomen worden apart gemeten op de URL.
  2. Geen aparte URL? Kijk dan in je Google Analytics en selecteer bij gedrag de juiste pagina en zet de secondaire dimensie aan met verkeer “direct”. Kijk of hier een piek waarneembaar in is. Is er een piek dan weet je ook dat hoogstwaarschijnlijk je advertentie wel het gewenste effect heeft gehad.
  3. Vraag bij een telefonisch contact wat de aanleiding is geweest voor het bellen en turf deze.
  4. Wanneer u met een webshop werkt en uw advertentie een actie bevat, voeg dan ook heel makkelijk een aparte actiecode voor alleen print toe. Hierdoor kunt u altijd herleiden dat een aankoop herleidbaar is aan de desbetreffende advertentie.
  5. Scheur uit en neem mee. Een relatief ouderwetse manier van meten. De brug hiertoe is wel wat groter voor de lezer en u moet dan ook op evenement staan waar zij de bonnen/advertentie in kunnen leveren. Opsturen van de bon is niet geheel meer van deze tijd. Echter zoals eerder vermeld werkt dit op een beurs nog uitstekend!
  6. QR-code die leidt naar de juiste website. Let wel op om hierbij een UTM code in de link te verwerken.  Let wel op: dit is iets voor de jongere generatie en de QR-code verliest zijn populariteit.

Wilt u meer informatie over hoe uw communicatie het beste kunt inrichten en hoe u media daarvoor in kunt zetten? Of wilt u handig tips&tricks ontvangen die bij u inzetbaar zijn? Neem dan gerust contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek met Eline Kortes van Prosu Media Producties via eline.kortes@prosu.nl.