Nostalgiemarketing succesvol, iets voor jou?

Nostalgiemarketing in opkomst, iets voor jou?

Je hoort het misschien vaker dan je lief is, ‘vroeger was alles beter’. Maar wist je dat nostalgie in de marketing misschien wel hipper is dan ooit te voren? Dankzij corona verlangen we terug naar vroeger, naar oma’s appeltaart, de posters van NSYNC boven je bed en de terugkeer van ABBA. Grote concerns spelen hier goed op in middels nostalgiemarketing. Ook in de vakbladen zagen we dit het afgelopen jaar steeds vaker terug. Wellicht is het ook wel wat voor jou!

Wat is nostalgiemarketing?

Nostalgiemarketing is een vorm van marketing die inspeelt op de positieve trends van het verleden. Tijden zonder zorgen en stress, maar vol warmte en bijvoorbeeld liefde. Nostalgie stemt optimistisch, tevreden en het zou eenzaamheid, verveling en angstgevoel tegengaan, aldus verschillende (inter)nationale studies. Het lijkt vooral te werken in tijden waarin het zekere onzeker is geworden. Zoals nu, tijdens de coronapandemie. Juist in deze tijden is het voor de mens fijn om een bepaalde mate van comfort te voelen. En zeg nou zelf, wat is er nou minder comfortabel dan oma’s appeltaart met een warme chocolademelk met slagroom?

Hoe pas je nostalgiemarketing toe?

Als marketeer of als brand kun je inspelen op de ontwikkelingen die passen bij de huidige tijdsgeest. Laat de doelgroep herinneringen aan vervlogen tijden herbeleven door iconische momenten van jouw of de geschiedenis te laten herhalen door oude machines te tonen, retro logo’s te gebruiken of een tijdelijke vintage identiteit aan te nemen. Naast de warme herinneringen biedt dit de kans je te profileren als jarenlange partner van de agrariër.

Succesverhalen, ook in agri

Een van de grote succesverhalen van nostalgiemarketing is de lancering van Pokémon Go in 2016 door Nintendo. Dé grote rage waar velen van ons mee zijn opgegroeid keerde terug in een variant die tot noch toe vrij onbekend was bij het grote publiek. En ook al is de grote populariteit van de Pokémon Go inmiddels voorbij, het heeft Nintendo geen windeieren gelegd. Op de korte termijn verdubbelde de beurswaarde van Nintendo zelfs omdat de app de wereld veroverde.

Ook in de agrarische sector zagen we dit thema het afgelopen jaar in onze bladen terugkomen. Zo werd bijvoorbeeld dit voorjaar in de Kramp campagne de aandacht gevestigd op het feit dat ze al 70 jaar de partner zijn van de agrariër die het leven gemakkelijker maakt, door de apparatuur en ondersteuning te bieden die de agrariër nodig heeft. De verwachting is dat we ook in het komend jaar in campagnes wat vaker zullen terugblikken op de historie van de organisatie als inspiratie voor een onderscheidende marketingcampagne. Wees verrassend en authentiek en probeer hierbij op emotie in te spelen. Emotie is en blijft onze grootste beslisser.

KRAMP nostalgiemarketing

Wij denken graag met je mee over de inhoud en de verspreiding van een authentieke campagne met een knipoog naar het verleden! Neem gerust vrijblijvend contact op met één van onze specialisten via onderstaand formulier.

Aanvragen mediabrochure:

Dit bericht is geïnspireerd op een artikel van Marle Reimert dat op Frankwatching is gepubliceerd.