Online gedrag van pluimveehouders

Pluimveehouders beginnen online zoektocht steeds vaker via Google

Nu het nieuwe jaar is begonnen, kunnen we weer terugkijken op alle online resultaten van 2019. Welke cijfers uit 2019 vallen ons op? In dit artikel gaan we verder in op het online gedrag van de Nederlandse pluimveehouder. Zij hebben afgelopen jaar voor een opvallende verschuiving gezorgd.

Online gedrag van pluimveehouders eerste deel van 2019

In het eerste halfjaar van 2019 zien we dat er een relatief gelijke verdeling is wat betreft de manier waarop een pluimveehouder op onze website pluimveeactueel.nl terechtkomt. Als we kijken naar de gebruikers op pluimveeactueel.nl, dan kwam het eerste halfjaar 32% van de gebruikers via zoekmachines binnen.

Online gedrag van pluimveehouders  tweede deel van 2019

In het tweede deel van 2019 zien we nog steeds een relatief gelijke verdeling is wat betreft de manier waarop een pluimveehouder op onze website pluimveeactueel.nl terechtkomt. Echter, het valt wel op dat het verkeer vanuit zoekmachines sterk is gestegen. In deze periode was namelijk 44% afkomstig vanuit zoekmachines, een stijging van ruim 10%.

Verklaring stijging van verkeer vanuit zoekmachines

Het is interessant om te weten wat de verschuivingen zijn geweest, maar het is natuurlijk nog interessanter om te weten wat deze verschuiving heeft veroorzaakt. Een verklaring welke wordt onderstreept door het onderzoek ‘Mediagedrag Agrariërs’ van Prosu, is dat veel pluimveehouders de zoektocht starten via een zoekmachine. Het afgelopen jaar hebben wij hier op ingespeeld door veel aandacht te besteden aan zoekmachineoptimalisatie. Dit kan daarom een goede verklaring zijn voor de verschuiving.

Ruim 35% stijging in gebruikers op pluimveeactueel.nl

Als we het aantal gebruikers gaan vergelijken met de vorige perioden dan zien we een flinke stijging. Vergelijken we het jaar 2019 met die van 2018, dan zien we zelfs een stijging van meer dan 35%. Het aantal nieuwe gebruikers op onze nieuwssites zijn meer dan verdubbeld. Als we dan in Google Analytics gaan kijken, blijkt het inderdaad waar: het overgrote deel van de nieuwe gebruikers is afkomstig vanuit een zoekmachine.

Wat betekenen deze cijfers voor pluimveeactueel.nl

Deze cijfers hebben ons weer veel inzicht gegeven. Zo zijn wij natuurlijk erg blij dat onze inrichting van de juiste SEO-termen ervoor heeft gezorgd dat wij weer zijn gestegen in waardering bij zoekmachines en zoekmachinegebruikers. Daarnaast vertelt het ons ook dat de content relevant genoeg is om te kunnen groeien in gebruikers en paginaweergaven.  De conclusie die wij hieruit hebben getrokken is dan ook dat wij de nieuwsbrief vanaf nu frequenter gaan versturen. Dit betekent voor ons minimaal één keer per week. En ik kan u verzekeren de eerste drie nieuwsbrieven van het jaar hebben de openingsratio en doorklikratio van 2019 alweer verbeterd!

Wat betekenen deze cijfers voor jou?

Bovenstaande cijfers zijn gerelateerd aan onze eigen nieuwssites. Ondanks dat de cijfers in grote lijnen overheen zullen komen met de meeste agrarische websites, hoeft het niet te betekenen dat dit ook bij jou het geval is! Het is daarom altijd verstandig om zelf ook een analyse te maken van de cijfers binnen jouw bedrijf. Pas als deze cijfers gereed zijn kan je gaan onderzoeken wat dit betekent voor jouw marketingaanpak.

Hoe achterhaal je het verkeer afkomstig uit Google?

Hoe je bovenstaand achterhaalt in Google Analytics is vrij eenvoudig. Selecteer rechtsboven de periode (bv het jaar 2018) en ga links naar het tabje “Acquisitie”, selecteer daarna het tabje “Alle verkeer”, en klik daarna op het tabje “Kanalen”. Nu krijg je een verdeling te zien van het verkeer dat binnenkomt via social media, direct of via zoekmachines. Vergelijk het verkeer via de zoekmachines met voorgaande perioden en je weet of dit percentage gestegen of gedaald is.

Bent u benieuwd geworden naar de cijfers van onze andere platformen of wilt u graag de mogelijkheden van PluimveeActueel bespreken? Vul dan onderstaand formulier in:

Vragen? Mail ons!