Prosu Media Producties Podcasts

Podcasts zijn een blijvertje: trends voor 2023

Er is een wildgroei aan podcasts en de verwachting is dat dit een steeds populairder kanaal wordt. In 2022 luisterde bijna de helft (49%) van de Nederlanders boven de 18 jaar wel eens naar een podcast en bijna een kwart (23%) doet dit zelfs dagelijks of wekelijks. Dat zijn 6.9 miljoen mensen die wel eens een podcast hebben beluisterd in 2022 en 3.2 miljoen mensen die zelfs dagelijks of wekelijks luisteren. Dat is een enorme doelgroep en wij gaan je vertellen hoe jij op dit succes mee kan gaan. We zetten de trends voor je op een rij.

Verschil tussen 2021 en 2022 in Nederland

Dat podcasts populairder blijven worden blijkt uit de cijfers van Markteffect. In hun nieuwste  onderzoek naar de opvallendste inzichten van podcasts beschrijven zij dat podcastfans inmiddels 116 minuten per week in plaats van 100 minuten per week naar hun favoriete shows. En waar zij in 2021 nog gemiddeld 4 podcasts per week luisterden, steeg dat in 2022 naar 5. Ook is het aantal luisteraars in 2022 gestegen en de intensiteit van het luisteren.

Podcast trends voor 2023

Podcasts zijn een medium voor iedere Nederlander geworden. Er is keuze uit talloze onderwerpen, van lifestyle tot sport en van educatief tot true crime. Welke trends zijn er op het gebied van podcasts?

1. Nederlande podcastmarkt is nog niet verzadigd

Uit onderzoek blijkt dat Nederland nog lang niet zoveel podcasts heeft als de Verenigde Staten. Dat blijkt uit het boek ‘Succesvol podcasten voor ondernemers’ van Mirjam Heggers. Zo heeft Nederland in oktober 2022 18.187 verschillende shows, terwijl de VS maar liefst 1,9 miljoen podcasts produceert. Ter vergelijking: in Nederland zijn dat 10 podcasts per 10.000 inwoners, in de VS zijn dat er 57. Ook een meer cultureel-vergelijkbaar land als Zweden heeft 15 podcasts per 10.000 inwoners. De markt is dus zeker nog niet verzadigd! Ook het onderzoek van Markteffect beschrijft dat het aantal luisteraars de aankomende maanden stabiel blijft of iets zal gaan groeien. Van de mensen die nu nog niet naar een podcast luisteren geeft 1 op de 10 aan om dat ook in de toekomst wel te gaan doen.

2. Niches steeds belangrijker

Een podcast heeft een grotere aantrekkingskracht als het voor een specifieke doelgroep gecreëerd is, blijkt uit onderzoek van Thought Leaders. Door aan te sluiten op een specifieke community stijgt de betrokkenheid bij je podcast. Ook helpt een niche-podcast je met opvallen in een grote zee van podcasts. Een mooi voorbeeld van een niche zijn de podcasts van kunstmestfabrikant Yara, die series over actualiteiten rondom de melkveehouderij, akkerbouw of glastuinbouw maken.

Podcast Melkveebedrijf op de RMV Hardenberg

 

3. Meer betrokkenheid bij advertenties in een podcast

Wil je zichtbaar zijn in de podcast-trend, maar is een eigen show nog een stap te ver? Profiteer dan mee van het succes van andere podcasts. Zo blijkt dat advertenties in podcasts meer opvallen en aandachtiger worden gehoord dan advertenties in bijvoorbeeld een krant of via social media. Onderzoek van Spirlaytics beschrijft zelfs dat meer dan 51% van de luisteraars van een podcast meer aandacht heeft voor advertenties dan bij andere mediakanalen. En belangrijker nog is dat 56% ook daadwerkelijk overweegt om een product of dienst aan te schaffen na het luisteren van een podcastadvertentie.

Een bijkomend voordeel aan een podcast is dat je met relatief weinig kosten de naamsbekendheid van je bedrijf of producten kan vergroten. Ook vergroot je met deze vorm van marketing je vindbaarheid. Ben jij daarom klaar om te starten of om uit te breiden met podcasts? Onze media-adviseurs staan voor je klaar.

Sales Prosu Media Producties

Bereik het met Prosu Media Producties