Praktijkvoorbeeld: Sluit jouw marketingboodschap wel aan bij jouw merk?
Wij zien het vaak genoeg, een marketinguiting waarbij er geen duidelijke boodschap over wordt gebracht. Stel je hebt een nieuw product ontwikkeld. Dan wil je hier graag zoveel mogelijk over vertellen. Je wilt iets vertellen over de kenmerken van het nieuwe product, de nieuwe voordelen die het biedt voor de klant, de verbeterede kwaliteit van het product en het liefst ook nog iets over de lage prijs. Kan de klant dit allemaal wel onthouden en kan hij of zij dit later ook nog steeds koppelen aan jouw merk? Je leest het in dit praktijkartikel over merkboodschap.
“Wat betekent dit voor mij”?
De merkboodschap houdt in welke waarden jij als merkt wilt uitstralen naar jouw doelgroep. Als lezers jouw boodschap zien dan stellen zij één belangrijke vraag: ‘What is in it for me?’. Deze Engelse uitdrukking komt in het Nederlandse overeen met: ‘Wat heb ik daaraan?’. Als jouw marketingboodschap hier niet snel genoeg en een goed genoeg antwoord op geeft dan gaan (potentiële) klanten niet over tot actie.
Het sluit goed aan bij de gedachte van Philips. Zij verkopen geen lampen, maar licht. In essentie wil niemand een lamp kopen. Mensen kopen de lampen van Philips omdat zij dankzij de lampen verlichting hebben in hun woning.
Dit is dan ook een goede test als je een marketingboodschap opstelt. Als je de marketingboodschap klaar hebt dan is het een goed om hierbij af te vragen of de verkopende partij centraal staat of de klanten. Als het antwoord hierop is dat de verkopende partij centraal staat, dan doe je iets niet goed.
Unique selling point (USP)
Het is belangrijk om te bepalen waarin jouw bedrijf zich onderscheidt van andere producten of bedrijven. Dit zijn de unique selling points van jouw organisatie en deze vormen het beginpunt van jouw merkboodschap. Als klanten niet weten wat je biedt en waarom je producten onderscheidend zijn dan zullen zij ook niet snel jouw producten kopen.
Praktijkvoorbeeld Takeuchi TB325R
Een mooi praktijkvoorbeeld van een goede marketingboodschap is een advertentie van De Verhoeven Groep met hun advertentie voor de Takeuchi TB325R. Zij hebben deze advertentie als achtercover ingezet bij vakblad Terra bij de editie van november 2021.
De advertentie sluit goed aan bij de merkbelofte van Takeuchi. Ze hebben de advertentie opgezet met drie klantvoordelen. Hierbij is ook goed gebruik gemaakt van de magie van drie.
Deze advertentie is goed ontworpen, omdat deze is geschreven vanuit de klantbehoefte. Ze hadden bijvoorbeeld ook in hun advertentie kunnen opnemen dat de maximale graafdiepte 2.54 meter is of dat de machine 2.375 kilogram weegt. Dat is voor de klant op eerste instantie niet het meest interessant. Dit kunnen zij ook lezen in de brochure van het product, mochten zij het willen weten. Het is voor de eindgebruiker veel belangrijker dat de machine een groot graafbereik heeft en dat deze gemakkelijk vervoerd kan worden.
De marketingboodschap wordt daarnaast ook versterkt omdat het past bij de merkbelofte vanuit Takeuchi:
“Wij richten ons volledig op compacte graafmachines. Het is niet iets wat we erbij doen, dit is waar we goed in zijn. Die focus stelt ons in staat om uit te blinken en de absolute top te bieden in betrouwbaarheid, wendbaarheid en kracht.”
Hierbij zie je ook dat de productvoordelen die zij in de advertentie hebben opgenomen goed passen bij de factoren waar zij in uitblinken. Dit bij elkaar genomen, zorgt ervoor dat De Verhoeven Groep een sterke advertentie heeft neergezet voor Takeuchi.
Heeft u een marketingboodschap of marketingcampagne, maar weet u niet hoe u deze het beste onder de aandacht kan brengen, dan denken wij graag met u mee.
Neem hier contact op met onze media-adviseurs of maak gebruik van de onderstaande button!