Waarom u gebruik moet maken van A/B-testen

Als marketeer weet u vast wat er wordt bedoeld met A/B-testen, maar maakt u hier ook optimaal gebruik van? In dit artikel gaan we verder in op de meerwaarde van A/B-testen en op welke manier dit het beste kan worden ingezet. 

Stijging in ratio’s door A/B test

Welke banner scoort het beste? Dat is belangrijke informatie voor u als marketeer. In onze nieuwsbrieven kan een banner worden geplaatst, maar welke het beste scoort dat is altijd de vraag. Ook wij testen dit geregeld door twee banners vorm te laten geven door onze vormgever Stefan Pruijssen. Stefan wil als vormgever kwaliteit leveren met een visueel aantrekkelijke banner. Is dit alleen ook de beste keuze voor onze doelgroep? Om dit te testen ontwikkelt Stefan twee banners. Een banner waar hij volledig achter staat met prachtig fotomateriaal, een duidelijke call-to-action, mooie kleuren en strakke lijnen. Je kunt je ogen er bijna niet vanaf houden! Banner twee is wat minder spectaculair: Een blok met een opvallende achtergrondkleur en één zin tekst.

Wat blijkt uiteindelijk? Beide banners behalen het gewenste resultaat qua kliks, maar de ontvangers van de Loonwerker&MechanisatieActueel kiezen voor versie A van de banner en de ontvangers van de VarkensActueel kiezen voor versie B. Een groot en duidelijk verschil wat wij van tevoren niet hadden verwacht. Wij hebben dankzij deze A/B-test onze doelgroep nog beter leren kennen. De verzamelde informatie kan nu gebruikt worden voor plaatsingen in de toekomst.

Naast bovenstaand voorbeeld kan je met een A/B-test ook eenvoudig uw onderwerpregel van de nieuwsbrief testen. Zelf zijn wij ook gestart met het testen van onze onderwerpregel. Sinds wij een A/B-test hiervoor inzetten, zien wij een stijging van ons openingsratio en van ons doorklikratio.

A/B-testen: Wat is dit precies?

A/B-testen is een kwantitatieve onderzoeksmethode voor het vergelijken van twee varianten. Het doel is om te ontdekken welke variant het gewenste resultaat oplevert.

Bij een A/B-test wordt een deel van het verzendbestand, de testgroep in tweeën gedeeld. Stel dat uw verzendbestand bestaat uit 10.000 mailadressen dan kan er bijvoorbeeld gekozen worden om 1.000 mailadressen, te gebruiken als testgroep. Deze testgroep wordt in tweeën gedeeld waardoor testgroep 1 en testgroep 2 ontstaan. Beide testgroepen bevatten 500 mailadressen.

Testgroep 1 zal een andere nieuwsbrief ontvangen dan testgroep 2. De nieuwsbrief wordt ontwikkeld in versie A en versie B en kan verschillen in onderwerpregel, topberichten en kleurgebruik.  Alles is mogelijk. Het gaat erom wat u als marketeer graag wilt testen. Dit wilt u testen omdat u verwacht dat één van beide versies het gewenste resultaat oplevert. Bijvoorbeeld een hoger openingsratio van de nieuwsbrief, meer doorkliks in de nieuwsbrief of meer bestelde producten.

Waarom A/B-testen inzetten?

Het ligt voor de hand, maar meten is weten! Aantoonbaar resultaat wordt steeds belangrijker dus zorg ervoor dat u uw cijfers en resultaten aantoonbaar kan maken. Als marketeer kent u de doelgroep vaak al goed, maar het is nooit verkeerd om de doelgroep nog beter te leren kennen. Door gebruik te maken van A/B-testen is het gedrag van uw doelgroep goed vast te leggen. En degene die nu denkt dat het niet nodig is, omdat hij altijd zeker weet dat versie A een gewenster resultaat oplevert dan versie B, daag ik uit!

Op welke elementen in e-mailmarketing kunt u A/B-testen toepassen?

1.Onderwerpregel: Het is vaak het eerste waar de ontvanger naar kijkt, de onderwerpregel. Een goede onderwerpregel heeft dan ook veel invloed op de openingsratio van de nieuwsbrief. Elementen van een onderwerpregel die getest kunnen worden zijn:

  • Lengte van uw onderwerpregel. (de algemene regel is bij voorkeur 50 tekens of minder te gebruiken)
  • Het gebruik van symbolen of leestekens. (bv Onderwerp A | Onderwerp B| lees meer… of een smiley)
  • Het personaliseren van de onderwerpregel. (Dit kan zijn op de naam die bekend is, maar u kunt hierbij ook denken aan personalisatie op basis van beroep, geslacht, leeftijd, etc. )
  • Het gebruik van woorden. (gebruikt u populaire woorden of gaat u voor beschaafd Nederlands?)
  • Call-to-action in de onderwerpregel.

2. Naam afzender: Naast de onderwerpregel wordt ook de afzender als eerste gezien door de ontvanger. U kunt ervoor kiezen om uw bedrijfsnaam hier te vermelden, maar het komt ook steeds vaker voor dat hier de naam staat van bijvoorbeeld een collega. Is uw collega de contactpersoon van de ontvanger dan kan het als prettig ervaren worden, maar kijk hier goed na. Het vermelden van een naam van een collega kan ook als storend worden ervaren.

3. Call-to-action: Zoals eerder besproken is de keuze voor een onderwerpregel belangrijk voor je openingsratio. Uw call-to-actions zijn belangrijk voor uw doorklikratio. Test bijvoorbeeld welk lettertype en welke tekst op een button het beste scoort

4. Lay-out: naast een call-to-action draagt ook de lay-out bij aan een hoger doorklikratio. Een lay-out kan je testen op de volgende elementen:

  • Wel of geen afbeelding bij een artikel
  • Bij een videobericht een playbutton door de afbeelding heen of juist niet
  • Het lettertype
  • Lettertypegrootte
  • De kleur van uw tekst
  • Uw lettertype vet gedrukt, cursief of normaal
  • De lengte van uw teaser teksten
  • De lengte van uw nieuwsbrief (aantal artikelen per nieuwsbrief)
  • De gebruikte kleuren in uw template
  • Hoeveel artikelen plaatst u naast of onder elkaar
  • Wel of geen social share buttons en waar plaatst u ze, bovenaan of onderaan?

5. Timing: er kan ook gekozen worden om te testen op welke dag of rond welk tijdstip de nieuwsbrief het best kan worden verstuurd. Ondanks dat dit veel interessante informatie oplevert moet u hierbij wel rekening houden dat het moment van de verzending nooit geheel gelijk zal zijn aan de eerdere verzending. Het kan wel goed worden ingezet om bijvoorbeeld te bepalen of de ochtend of avond een beter moment is voor uw doelgroep.

Gaat u de uitdaging aan?

Voer 5 A/B-testen waarbij u de A variant en een collega de B variant heeft bepaald. Als blijkt dat u 5 keer gelijk had dan zullen wij uw naam met bijbehorende resultaten groots vermelden onder dit artikel. Het is noodzakelijk dat u iemand anders de B variant laat verzinnen. Dit omdat er op deze manier keuzes worden gemaakt die u zelf nooit had genomen. Mocht blijken dat u niet 5 keer gelijk had, maar vindt u het wel leuk om uw cijfers te delen dan ontvangen wij die graag. Uw behaalde cijfers zullen wij dan ook vermelden onder dit artikel.

Ga (weer) aan de gang met A/B-testen!

Zoals eerder besproken blijft het altijd interessant om A/B-testen uit te blijven voeren. U ontwikkelt zo aantoonbaar resultaat en u leert uw doelgroep beter kennen. Ik ga niet zeggen dat u bij elke A/B-test iets interessants en onverwachts ontdekt, maar het komt vaker voor dan u verwacht. Gaat u de uitdaging aan?

Heeft u vragen of mogen wij meedenken met uw A/B-test? Wij worden graag uitgedaagd!

Heeft u vragen? vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op!