Waarom zou ik hierop klikken? – invloed van een goede Call to Action (CTA)
Naar schatting ziet de gemiddelde Nederlander duizenden advertenties of commerciële boodschappen per dag. Als je dan de kans krijgt om de aandacht te trekken, hoe zorg je er dan voor dat zij daadwerkelijk vervolgens overgaan tot actie na het zien van jouw boodschap? Het antwoord schuilt in een goede Call to Action (CTA).
Geschreven door Stefan Zwaneveld
Wat is een Call to Action?
Letterlijk vertaald is een CTA een oproep tot actie. Het is een afbeelding of tekst waarbij de lezer gevraagd wordt om een bepaalde handeling te verrichten. Dagelijks zien we, als internetgebruikers, meerdere Call to Actions waarbij ons wordt gevraagd om een handeling uit te voeren. Een simpel voorbeeld dat je bijna op iedere site vindt: Abonneer je op onze nieuwsbrief.
Hierboven zie je een voorbeeld die wij gebruiken op meerdere van onze nieuwssites. Zodra de aandacht van de lezer is getrokken met deze oproep dan zorgt de CTA ervoor dat de bezoeker wordt aangestuurd om over te gaan tot actie. Als je de bovenstaande Call to Action bekijkt, is het gelijk duidelijk wat je kan verwachten als je op de Call to Action klikt. De gebruiker meldt zich aan voor de nieuwsbrief. Niets meer en niets minder.
Waar moet een goede CTA button aan voldoen?
We kunnen concluderen dat iedereen een of meerdere Call to Action buttons gebruikt op de website. Alleen wanneer is een CTA button ook echt goed?
Ten eerste is het belangrijk dat een CTA opvalt om aandacht te trekken. Het is dus belangrijk dat de button een goed design heeft. Als de button voor aanmelden in het bovenstaande voorbeeld dezelfde kleur blauw had als de rest van de afbeelding, dan was de button zeker niet opgevallen. Nu word je gedwongen om er in ieder geval met je ogen langs te gaan. Of je er ook daadwerkelijk op gaat klikken is een tweede. Bij jou, als gebruiker van onze website, was de Call to Action in ieder geval effectief. Je ontvangt namelijk onze nieuwsbrief.
De positie van de oproep is ook belangrijk. Je dient ervoor te zorgen dat deze voor de klant logisch is. Als er op een willekeurige plek op de website ineens een button staat, kan er verwarring optreden. Zorg ervoor dat de bezoeker de juiste motivatie heeft om op een button te klikken.
Tevens is het belangrijk om te onthouden dat de Call to Action een schreeuw om aandacht is. Het is dus essentieel om het aantal Call to Actions te beperken op een pagina. De aandacht van een bezoeker kan maar door één ding tegelijk worden getrokken. Als er in het gezichtsveld op een pagina meerdere CTA buttons zijn opgenomen, dan weet de bezoeker nauwelijks nog waar hij naar moet kijken. In de meeste gevallen klikt de bezoeker dan niet op een button.
Welke soorten Call to Actions zijn er?
Het is belangrijk om na te gaan wat het doel moet zijn van de oproep. Wil je vooral kliks en maakt het soort bezoekers minder uit? Of wil je liever minder kliks, maar kwalitatief betere bezoekers. Het verschil zitten hem in de twee soorten CTA’s: Harde en zachte Call to Actions.
Zachte Call to Action (meer klikkers, slechtere kwaliteit) | Harde Call to Action (minder klikkers, betere kwaliteit |
Bekijk de abonnementen | Word abonnee |
Bekijk het product | Bestel nu |
Lees meer | Schrijf je in |
Bij de zachte Call to Action is het voor de bezoeker iets vrijblijvender om de pagina te bezoeken. Bij een harde Call to Action weet de bezoeker beter wat hij of zij kan verwachten als erop geklikt wordt. Betaal je bijvoorbeeld voor de kliks op een advertentie, dan zou je wellicht beter voor een harde CTA kunnen kiezen. Je zal dan minder klikkers hebben, maar de mensen die hebben geklikt, zullen waarschijnlijk ook de actie uitvoeren die je wilt dat ze uitvoeren.
Experimenteren met verschillende soorten buttons
Het is niet altijd exacte wetenschap. De ene keer zal je merken dat een harde CTA beter werkt dan een zachte CTA. De andere keer merk je weinig verschil. Hierbij past het onderwerp van mijn artikel over A/B testen. Bij de Call to Action kunnen ook weer verschillende varianten worden ontworpen om te kijken welke vorm het beste werkt op verschillende momenten in de klantreis.
Meer weten over Call to Actions of advies bij de inzet ervan? Neem nu contact op met je media-adviseur!