Worden zoekmachines nu antwoordmachines?

Onlangs verscheen er een artikel op Frankwatching.com omtrent de veranderingen die plaatsvinden bij Google. Dit artikel ging onder andere in op de verschuiving van zoekmachines naar antwoordmachines. Een ontwikkeling welke ook invloed kan gaan hebben op jouw websites.

Google verandert en beantwoordt veel vragen zelf

Sinds de oprichting van Google krijgen alle websites gezamenlijk ieder jaar meer verkeer van de zoekmachine. Vorig jaar was dit niet het geval en kwam er ineens een keerpunt. Google beantwoordt zelf steeds meer vragen in de zoekmachine. De gebruiker hoeft dus niet meer door te klikken naar een website van derden om antwoorden te vinden op vragen.

Zie hieronder een voorbeeld:

Worden zoekmachines nu antwoordenmachine?

 

Minder doorkliks naar websites

Bovenstaande ontwikkeling heeft invloed op het doorklikgedrag vanuit zoekmachines. Dit percentage zal namelijk kunnen dalen, omdat gebruikers niet meer doorklikken naar een website. Dit hoeft natuurlijk niet het geval te zijn! Bij ons is het verkeer uit Google het afgelopen jaar juist gestegen. Lees hier in het artikel “Agrariërs maken steeds meer gebruik van Google” meer over.

Deze ontwikkeling betekent wel dat een gebruiker zijn antwoord op een vraag vaker gaat krijgen van Google zelf. Frankwatching weet zelfs te melden dat op de desktop 30% van de gebruikers niet meer doorklikt in Google. Op de mobiel ligt dit percentage nog hoger met 54%. De gebruikers hebben de informatie al gevonden in de zoekresultaten en zien zich niet genoodzaakt door te klikken.

Het wordt heel lastig om deze verandering zelf tegen te gaan. Als je het ons vraagt, moet je dat niet willen. Wel kan je er rekening mee houden bij bijvoorbeeld het opstellen van je meta-description. Vertel voldoende om interessant gevonden te worden, maar trigger de Google gebruiker ook om door te klikken naar jouw website.

Opkomst voice search

Bovendien zal het toenemende gebruik van voice search het doorklikratio waarschijnlijk nog verder doen dalen. Steeds meer mobiele apparaten, auto’s en huiskamers beschikken op slimme speakers. Je kan je vraag stellen en krijgt antwoord van Google zonder door te worden gelinkt naar een website.

Door bovenstaande ontwikkelingen wordt een zoekmachine steeds meer een antwoordenmachine. Een ontwikkeling die zeker in de gaten gehouden moet worden!

To be continued…

Heeft u vragen vul dan onderstaand formulier in:

Heeft u vragen? vul onderstaand formulier in en wij nemen contact met u op!