Agrafiek Awards

Piggy’s Palace wint Agrafiek Award Varkenshouderij 2014

Familie Stegink van Piggy’s Palace uit Bathmen (Ov.) is door de vakjury uitgeroepen tot winnaar van de Agrafiek Award in de categorie varkenshouderij! Volgens het juryrapport is het bedrijf vernieuwend in haar omgeving in bouw en openheid met zeer innovatieve technieken die het resultaat van het bedrijf vergroten en ondersteunen.

Beloning innovatief en duurzaam ondernemerschap
Met de Agrafiek Awards wil organisator Prosu Media Producties bijdragen aan een bredere maatschappelijke erkenning van innovativiteit en initiatieven op het gebied van duurzaamheid en milieu in de landbouw. Nederlandse bedrijven actief in de sectoren akkerbouw, loonwerk, rundveehouderij en varkenshouderij konden zich tot eind mei aanmelden en moesten motiveren waarom juist zij een Agrafiek Award verdienen. Uit de aanmeldingen selecteerde een professionele en onafhankelijke vakjury in totaal 11 genomineerde bedrijven die tijdens de zomermaanden allemaal zijn bezocht door de vakjury. Op basis van de individuele motivaties en de bedrijfsbezoeken koos de vakjury de uiteindelijke winnaars. Nadat de winnaars in de andere categoriën eerder al bekend werden, voegt Piggy’s Palace zich nu bij hen. De Agrafiek Awards worden mede mogelijk gemaakt door de volgende partners: Boehringer Ingelheim, KWS, Lely, Mitas, New Holland en Univé Verzekeringen.

Groot aantal vernieuwende concepten
Het juryrapport vermeldt het volgende over Piggy’s Palace en de ondernemers Familie Stegink: “Dit bedrijf is vernieuwend in haar omgeving in bouw en openheid met zeer innovatieve technieken die ook het resultaat van het bedrijf vergroten en ondersteunen. Het personeel en de adviseurs worden bij het geheel dagelijks betrokken en daarmee extra gemotiveerd om hier te werken.”

In de kraamstallen met het multi suckling systeem zijn alle biggen van één leeftijdsgroep in één groep bij meerdere zeugen ondergebracht. We zien er blije en rennende biggen met staartjes die niet worden gecastreerd. De PiPa Papierdoseerder in de biggenstallen verstrekt elke 5 minuten papier om staartbijten te voorkomen en kunstgras in de kraamhokken voor meer warmte en rust voor net geboren biggen. Voor zoekberen is er een heuse DateGate. Naast de romantiek zijn de bevruchtingsresultaten van de zeugen duidelijk gestegen. De bedrijfsdierenarts vindt de dierdagdosering op dit zeugenbedrijf eigenlijk te laag: een teken van gezonde discussie!

Om bedrijfsresultaten beter te kunnen monitoren is er een dagelijks bedrijfsjournaal aan het management toegevoegd. In woord en beeld worden alle gebeurtenissen verzameld en vast gelegd. Dit bedrijfsjournaal wordt via de social media gedeeld met belangstellenden om zodoende het imago van de sector positief uit te dragen. Een andere grote vernieuwing is de nieuwe manier van varkens afmesten: buiten in grote groepen, voeren met eikels en een hoge daggroei realiseren. Landelijke aandacht was er voor de modderpoel met heuse glijbaan voor de varkens. Het vlees wordt via een speciale route afgezet onder de merknaam Pipaporq. Zo open mogelijk opereren, mensen erbij betrekken en het delen van kennis werken imagoverhogend en het resulteert in tevreden varkenshouders!

Familie Stegink ontvangt een Agrafiek beeldje als erkenning voor zijn innovatief en duurzaam ondernemerschap. Hiernaast besteden de vakbladen De Loonwerker, Melkveedrijf en Varkensbedrijf en de bijbehorende websites ruimschoots aandacht aan de winnaars én de genomineerden.